Page
Menu
News

Bezoek aan Baasrode

Hof van Peene

Lang over gesproken en dan, op de valreep toch nog in orde gekomen. Zo kennen we organisator M&M die ons het Baasroodese Hof van Peene en de scheepswerven Van Praet-Dansaert van nabij wilde laten ontdekken.

Onze eerste halte was het volledig gerestaureerde Hof van peene, een hof van plaisantie uit de glorierijke dagen van Baasrode. We kregen vermoedelijk een toch wat gekleurd beeld van het dorp door een volboed Baasrodenaar die het niet kon wegsteken.
We leerden dat 'de vete' tussen Aalst en Dendermonde niets te maken had met het Ros Beiaard maar alles met het heffen van tol op de doorvoer van goederen langs Dendermonde.

Het moet gezegd dat de huidige eigenaar Karel Peeters, eigenaar van het chocoladeberijf Chantelly, met heel veel zin voor authenticiteit het Hof terug heeft opgebouwd. Aan de foto's te zien moet het een immens werk geweest zijn en vermoedelijk zit er ook wel een hoeveelheid zwarte chocolade in de grond zoals iemand opmerkte.

De rondleiding was best interessant, en de ontvangst met liefst 3 broodjes de man/vrouw mocht er ook wezen.
Deze locatie is best een leuke stop tijdens een zomerse fietstocht waard!

Scheepswerf Van Praet-Dansaert

Na het eten bracht een korte wandeling ons naar de site van de voormalige scheepswerf Van Praet-Dansaert. Door zijn strategische ligging, in 1 getijde vaarde je van Antwerpen tot Baasrode of terug, bloeide de scheepsbouw en -herstelling in Baasrode.
Slechts een muur scheidde de scheepswerven van Van Praet en Van Damme van elkaar. Ze waren niet enkel op zakelijk vlak concurrenten, hun bazen hadden ook nog eens een verschillende politieke kleur. Ze konden elkaars bloed wel drinken en als je als werknemer koos voor de ene betekende dat automatisch dat je nooit nog voor de andere kon gaan werken.

Onze gids verteld het allemaal met zo'n flair alsof hij er zelf was bijgeweest. Interessant was ook hoe hij zijn betoog doorspekte met al dan niet waargebeurde feiten.
HIj leidde ons naar een in aanbouw zijnde replica van een palingbotter. Met deze boot werd de paling aangevoerd van in Nederland. Het is de bedoeling dat deze boot, de Rosalie, ooit weer de Schelde opvaart, alleen weet niemand juist wanneer.

Wij maakten ook kennis met de 'beerotter', een schip waarmee de aal van de Antwerpenaars werd opgehaald om te dienen als mest op de velden in Baasrode en omliggende. Omdat de boeren moesten betalen voor de beer moest een beerproever nagaan of de schipper niet te veel water had toegevoegd aan de beer.

Binnen in het mooie gebouw hangt ook een merkwaardige foto van een uitgebreid gezelschap. Ondanks de vete tussen de 2 aangrenzende scheepswerven werden zoon Van Praet en dochter Van Damme verliefd en trouwden ondanks wellicht hevige tegenstand van de families. Op de trouwfoto staan de families wellicht voor eens en altijd verenigd maar er is niemand die vrolijk kijkt.

Uiteraard kwamen we nog veel meer te weten maar dat zou ons hier te ver leiden. Hoewel, nog een uitsmijtertje willen we je niet onthouden.
In het Hof van Peene baseerde onze gids zich op een tekening van Pieter Breughel de Oude om te bewijzen hoe Baasrode er in die tijd had uitgezien, want zo zegde hij vol overtuiging 'Pieter Breughel de Oude had de reputatie van een schilder te zijn die alles minutieus schilderde zoals het was'.
Op de scheepswerf haalde onze gids dezelfde tekening te voorschijn en vertelde er bij dat Pieter Breughel de Oude de grootste fantast was die er rondliep want dat dezelfde landschappen vele malen gerecycleerd werden en dus alles behalve authentiek waren.
Misschien moeten deze heren wel eens met elkaar 'gaan klappen'?

We besloten deze geslaagde dag met een afzakkertje in de kleine bar. 15 aanwezigen keerden tevreden terug.

« prev top next »
Page
Menu
News
<< Augustus >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

 

  

 

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de
Aangepast door Marcel Wauters | Teller | Login

?>