Page
Menu
News

Daguitstap Gent

 

Op zaterdag 13 april trokken we naar onze provinciehoofdplaats voor een bezoek aan de onovertroffen expo ‘Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen’ en een rustige stadswandeling langs niet zo gekende maar mooie plekjes daar.

Wegens fietstunnelwerken onder de Oudegemse Hofstraat spoorden we toch niet met de trein, maar beslisten we in laatste instantie om de verplaatsing met auto’s te maken. Dankjewel, chauffeurs Michel, Luc en Johan!

Bijna drie uur lang – en dat hadden we zeker nodig - genoten we in het schitterende kader van de Sint-Pietersabdij van de mooiste liedjes, memorabele televisiefragmenten en de wonderlijke verhalen van Belpopkenner Jan Delvaux. Interactieve jukeboxen verrasten ons met deuntjes over gelukkige en ongelukkige liefdes, het wereldberoemde ‘Eviva Espana’ in andere talen (ja, zelfs in het Arabisch!), rebellie en protest, humor, kinderliedjes (zowaar in een reuzensalon à la Joske Vermeulen) en nog veel, veel meer. Ogen tekort kwamen we om de vele originele voorwerpen van verzamelaars of van de artiesten zelf te bewonderen: instrumenten, kledij, fanmail, bierkaartjes met allereerste versies van liedjesteksten… Het werd een unieke belevenis! Reclame past hier: haast je erheen, de tentoonstelling is nog dagelijks te bezoeken tot Pinksteren 2019!

Met een hoofd vol muziek en een ietwat lege maag zochten we ’s middags, in de abdij zelf, de Pietersbar op voor de maaltijd samen: verse en pittig gekruide soep en lekkere broodjes met een bijzonder gevarieerde belegkeuze. De perfecte en vriendelijke bediening was in vaardige handen van enkele mensen met een arbeidsbeperking die meer dan hun beste beentje voorzetten. Noteer maar: voor een drankje of een lekkere hap is de Pietersbar een echte aanrader!

Na een bezoekje aan de imposante abdijkerk of de mooie abdijtuin startten we met de geplande stadswandeling. Geen platgetreden paden of zeer toeristische trekpleisters op ons wandelmenu, wel verrassende en leuke Gentse plekjes en bezienswaardigheden. En met Johan als immer betrouwbare wegwijzer en Marc als zelfverklaarde wist-je-datjes-gids konden we niet (of toch weinig…) mislopen.

Via het Muinkparkje en het prachtige stadsbegijnhof O.L.V. ter Hoye bereikten we de echte roots van Gent: de site van Portus Ganda met de nieuwe jacht- en passantenhaven, de fotogenieke ruïnes van de Sint-Baafsabdij met die indrukwekkende refter uit de twaalfde eeuw en iets verderop het knappe art-decozwembad Van Eyck. Onder een stralend zonnetje flaneerden we met wat schrale zijwind langs de recent opnieuw opengelegde Reep waardoor Nederschelde en Leie, zoals weleer, opnieuw samenvloeien. Fraaie bruggetjes en de opvallende Scaldissluis vervolledigen dit stedenbouwkundig pareltje. Het Bisschopshuis en het Geeraard de Duivelsteen passen hier nu nog beter.

Na een korte plas- en drankhalte in een piepkleine horecazaak zochten we de splinternieuwe stadsbibliotheek ‘De Krook’ op: een terecht en meermaals, ook internationaal, bekroond architectonisch meesterwerk. Daarna kuierden we met genoegen nog enkele hectometers over een zonovergoten Muinkkaai om na exact vijf kilometer opnieuw aan te komen op het Sint-Pietersplein waar de Halfvastenfoor weer was losgebarsten.

Dat Gent zich de gezelligste stad van Vlaanderen mag noemen, daarover was iedereen het roerend eens. Maar vooral dat we niet te lang moeten wachten om al dat andere moois van deze stad te ontdekken, hoorden we toch heel vaak na deze zeer geslaagde daguitstap.

Hieronder nog een verslagje van de conversatie tussen een Japanner (Sony) en een Chinees (Huawei).

S = Sony en H = Huawei

S1957                    Jeannine en Robert Long: een liefde van een tijdje geleden?

S1958                    ‘Zou da kostummeken mij passen?’

S1959                    ’t Zal wel zijn!

H11118                 ‘t Zal ook wel zijn!

S1960                    ‘Toen waren er nog geen NVA-kopstukken, zeker?’

S1963                    Drie Joskes Vermeulen op een rij!

S1965                    Zo’n gouden plaatje zou ‘k ook nog wel willen, mijmert Liesbeth.

H14521                 Hier is ’t duidelijk om te lachen.

H15007                 ‘Nee, Danny, laat dat gerief van Urbanus maar hier. Er staat thuis al genoeg voor ’t KWB-toneel.’

S1968                    Druk overleg bij de paterkes en zusterkes aan de lange tafel van de lange gang in de Pietersbar in de Sint-Pietersabdij.

S1970                    ‘Pater’ Michel: ‘Eerst bidden, he, ‘zuster’ Marian.’

                               ‘Abt’ Herman: ‘Uw handen BOVEN tafel verwarmen, he, ‘prior’ Johan!’

S1971                    Hoopt ‘zuster’ Leontina op een wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging?

S1972                    ‘Pater’ Danny zijn soepken heeft lekker gesmaakt.

H31844                 Over de kwaliteit van dit bier zijn de meningen wel verdeeld.

H31904                 ‘Ene me hesp en ene me kees’ (Big Bill).

H31922                 ‘Kom Jeannine, kom Jeannine, schenk ons nog eens in’ (Johan Verminnen)

S1973                    Uitgelaten op stap van de Sint-Pietersabdij naar het OLV ter Hoye-begijnhof. Zou het daar beter zijn?

S1975                    ‘Blijf ik nonneke of word ik begijntje? ’t Is hier wel proper wonen!’

S1976                    ‘Allez, Jef, ge moet uw spuitbus niet in mijne frak verstoppen, he.’

H45358                 ‘Hier intreden? De Sint-Pieters ziet er toch heel wat beter uit dan deze Sint-Baafs.’

H45433                 ‘Da refterken ziet er na meer dan 800 jaar nog goed uit, maar er staan hier wel geen blote engelkes op den plafond zoals in de Sint-Pieters.’

S1977                                   Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren… om dat hofken hier wat op te kuisen. (of H50150)

S1979                                   Niks zo erg ‘als een café zonder bier’ (Bobbejaan Schoepen)

H53549                                 Paix Dieu, een goddelijk biertje. Hierover is minder discussie.

S1980                                    ‘Santé, santé, santé…’

S1981                                    ‘… geeft ons nog ne tournée!’  

 

                

« prev top next »
Page
Menu
News
<< Augustus >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

 

  

 

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de
Aangepast door Marcel Wauters | Teller | Login

?>