Familiekunde 2021

Onder het motto KWB dichtbij plant de Appelse KWB een aantal activiteiten waarvoor geen verre verplaatsingen nodig zijn. De eerste activiteit in de rij was reeds een tijdje geleden gepland maar kon door covid nog geen doorgang vinden. Op 30 september kon het dus wel en 14 gegadigden waren op post voor een bezoek aan familiekunde land van Dendermonde die in de oude pastorie te Appels gehuisvest is.
Dat familiekunde veel meer is dan stambomen opstellen bleek al onmiddellijk met een deskundige uitleg over de bouw van de voormalige pastorie en hoe het er zo'n 250 jaar geleden aan toeging. 
Het gebouw mag dan wel heel ruim zijn, toch is niet iedere plek geschikt om de druk van de letterlijk zware archieven te doorstaan. Je vindt er naast een verzameling van ca 140.000 gedachtenisprentjes ook nog 250.000 rouwbrieven die interessant materiaal vormen  daar waar de officiĆ«le archieven door de wet op de privacy nog niet kunnen geraadpleegd worden. Wie thuis gedachtenisprentjes en/of rouwbrieven liggen heeft kan ze schenken of in bruikleen geven om in te scannen. Daarnaast is er zowel een ganse verzameling boeken met uittreksels uit de burgerlijke stand en de parochieregisters fysiek raadpleegbaar maar een groot deel van het materiaal is ook gedigitaliseerd. Oude publicaties van oa De Voorpost laten toe om meer zicht te krijgen op gebeurtenissen waar je bloedverwanten mogelijks bij betrokken waren.
Het werd een aangename en vooral ook leerrijke avond. 
Wie meer wil weten kan steeds terecht op de website van de vereniging: 
www.familiekunde-dendermonde.be

 

Familiekunde is ook oog voor het erfgoed en dus kregen wij een uitgebreide uitleg over de oude pastorie. De regels waren alvast duidelijk. De ontstaansgeschiedenis van de pastorie.
Het wapen van de pastoor-bouwheer. Neen, dit is niet de boekhouding maar de publicaties die hier gestockeerd zijn.
Even snuisteren in de archieven. Betrapt! Een opportunist probeert nog snel een volle aflaat te verdienen op de bidstoel van de pastoor. We krijgen een uitgebreide kijk op de activiteiten van de vereniging.
Frans De Block maakt ons vertrouwd met stambomen. Aan het einde van het bezoek gaat het er wat minder formeel aan toe.
Schol!